Ίντερνετ ή αλλιώς διαδίκτυο , η τάση της εποχής μας

15 02 2009

Ελλάδα , έτος 2004 , ήδη αχνοφαίνονται στον ορίζοντα οι πρώτες προσφορές πρόσβασης στο διαδίκτυο (ADSL) από τον ΟΤΕ για οικιακούς χρήστες. Οι τιμές τους αρκετά υψηλές διότι επρόκειτο τότε για πρωτόγνωρη υπηρεσία στη χώρα μας. Ποιος φανταζόταν άλλωστε πως θα καταλήξουμε να κατεβάζουμε ταινίες, μουσική , παιχνίδια και πολλά ακόμα από το σπίτι μας με το πάτημα ενός κουμπιού και με ελάχιστα έως καθόλου χρήματα; Ένας από τους πρώτους που συνδέθηκαν ήμουν κι εγώ. Με την τότε ταχύτητα των 384kbps είχα ξετρελαθεί. Είχα απεριόριστη πρόσβαση χωρίς επιπλέον χρεώσεις και παρακολουθούσα σελίδες που με ενδιέφεραν όταν δεν είχα ADSL.Περνάνε 8 μήνες και ο ΟΤΕ αναβαθμίζει τα δίκτυα, μειώνει τις τιμές και διπλασιάζει τις ταχύτητες στους παλιούς του χρήστες. Από 384 μπήκα στο club των 768kbps. Το όφελος; Η λήψη αρχείων γινόταν στο μισό χρόνο.

Φτάνουμε στα χριστούγεννα του 2006 και κάνοντας μια βόλτα στο ίντερνετ ανακαλύπτω ένα φόρουμ με πολλά καλούδια. Ταινίες με ενσωματωμένους υπότιτλους, τηλεοπτικές σειρές, μουσική με ολοκληρωμένες δισκογραφίες , βιντεοπαιχνίδια για πολλαπλές πλατφόρμες (Υπολογιστές, playstation, xbox κλπ). Πραγματοποιώ εγγραφή και αρχίζω την αναζήτηση στα διάφορα υποφόρουμ. Ήταν αυτό που περίμενα , την κατάλληλη στιγμή στις γιορτές (θα κάθομαι και θα κατεβάζω συνεχώς χωρίς να ανησυχώ για μαθήματα και διαγωνίσματα). Έτσι κι έγινε. Την ίδια περίοδο ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται κι άλλες εταιρίες στο χώρο της τηλεφωνίας και των ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Με το νέο έτος <<πήραν μπρος>> αρκετές εταιρίες τηλεπικοινωνιών (Forthnet, tellas, Hellas On Line κλπ) και ξεκίνησαν να παρουσιάζουν προσφορές φθηνού και γρήγορου ίντερνετ και τηλεφωνίας με διαφημίσεις στην τηλεόραση. Αποφασίζουμε τότε να αλλάξουμε δίκτυο (δεν αναφέρω εταιρία για ευνόητους λόγους) και τελικά μετά το καλοκαίρι του 2007 είμαστε πλέον συνδεδεμένοι στα 12MBPS! Για να γίνω πιο σαφής, από τα 768 kbps του ΟΤΕ πήγαμε στα 12 MBPS.1 MBPS ισούται με 1024KBPS οπότε η διαφορά είναι τεράστια. Δοκιμάζω να δω <<τι πουλιά πιάνει>> η νέα ταχύτητα και μένω άναυδος. Η λήψη των 100ΜΒ γινόταν σε 90 περίπου δευτερόλεπτα οπότε δεν έμεινα άπραγος , κατέβασα εκπομπές που δεν μπορούσα να παρακολουθήσω λόγω μαθημάτων στη σχολή και συν τοις άλλοις μερικά ακόμα καλούδια. Παράλληλα παρατήρησα πως αρκετοί έμεναν όλη μέρα συνδεδεμένοι στο MSN ενώ δεν ήταν αναγκαίο. Βέβαια τι να πεις για κάποιους που το αφήνουν online και βγαίνουν για καφέ ή κοιμούνται με αναμμένο υπολογιστή. (αυτοί χαρακτηρίζονται ως <<καμμένοι>> στην κυριολεξία).


Η εποχή του ασύρματου ίντερνετ είχε φτάσει στην Ελλάδα (καιρός ήταν). Παρατήρησα πως αρκετοί γείτονες έβαλαν ασύρματο και κανείς δεν ήξερε να κλειδώνει τον router του για να μην έχουν πρόσβαση οι τριγύρω. Αυτό αποτελεί κίνδυνο διότι αν κάποιος επιχειρήσει να συνδεθεί τότε μπορεί να υποκλέψει κωδικούς πιστωτικών καρτών, να αποκτήσει πρόσβαση σε σελίδες και να μη φαίνεται αλλά να γίνεται αντιληπτός ο ιδιοκτήτης και όχι ο υποκλοπέας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση μπορεί να γίνει για <<ψάρεμα>> κωδικών και αν βρεθεί ο δράστης θα κατηγορηθεί το λάθος άτομο. Η ορθή χρήση του διαδικτύου ορίζει πως στην περίπτωση που δανείζεσαι ίντερνετ από τον δίπλα οφείλεις να τον ενημερώσεις και να μη μένεις στη σκιά.


Η φθηνή και άμεση πρόσβαση είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει. Βέβαια αρκετοί το εκμεταλλεύονται για παράνομους σκοπούς όπως για λήψη μουσικής που στη συνέχεια πωλούν στον κόσμο σε εξευτελιστικές τιμές , για video games, ταινίες. Έτσι παραβιάζονται τα πνευματικά δικαιώματα του καλλιτέχνη , της δισκογραφικής , του προγραμματιστή, του ηθοποιού, των παραγωγών.( τα πνευματικά δικαιώματα είναι ένα άλλο κεφάλαιο που δε θα αναλύσω τώρα). Έχουμε συνηθίσει να κάνουμε τα πάντα με το ίντερνετ. Δεν μπορούμε δίχως αυτό. Πριν κάποια χρόνια έβγαινα το απόγευμα και έβλεπα πως οι καφετέριες είναι γεμάτες με παιδιά λυκείου και γυμνασίου. Πού πήγαν τώρα; Μήπως τους έπιασε οίστρος και διαβάζουν; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Οι περισσότεροι καταναλώνουν την ημέρα τους παίζοντας παιχνίδια στο διαδίκτυο και δεν είναι λίγοι αυτοί που πληρώνουν για να έχουν έναν λογαριασμό στην εκάστοτε εταιρία που εκμεταλλεύτεται τη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών και πλουτίζει από τα 15χρονα όλου του κόσμου.


Από τη μια έχουμε τα επί πληρωμή παιχνίδια του ίντερνετ και από την άλλη έχουμε τις αναμενόμενες κυκλοφορίες. Κάθε Οκτώβρη με Νοέμβριο κάνουν την εμφάνιση τους στα ράφια των καταστημάτων αναλώσιμων για PC πολλά νέα games σε όλες σχεδόν τις πλατφόρμες. Εν τω μεταξύ έχουμε όλοι συνηθίσει να παίζουμε μανιωδώς λες και δεν θα ζήσουμε αν το αφήσουμε για λίγο. ‘’πάμε για καφέ Χρήστο;’’ ‘’δεν μπορώ σήμερα, έχω πάρει ένα παιχνίδι και λιώνω!!’’ ή ‘’έβαλα ίντερνετ και θέλω να το χαρώ!’’ Θα προτιμούσα μια δικαιολογία του στυλ ‘’είμαι κουρασμένος’’ παρά αυτό. Τι γίνεται όταν δεν έχουμε PC ή κονσόλα λόγω βλάβης; Τρώμε τα νύχια μας , στέλνουμε μηνύματα από το κινητό σε όλο τον κατάλογο ελπίζοντας πως κάποιος θα απαντήσει και θα μιλάμε όλη μέρα για να σκοτώσουμε την ώρα μας. Το περιεχόμενο των συζητήσεων; Πρωτότυπο!!! ‘’και που λες έπαιζα άρχοντα και τους έφαγα σε 7 λεπτά!’’ Απόρροια όλων αυτών είναι το ίντερνετ που πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες.




Πέραν των παιχνιδιών και των λήψεων αρχείων ελλωχεύει ένας ακόμα κίνδυνος. Κάθε μέρα πολλαπλασιάζονται τα chat rooms και οι σελίδες που τα φιλοξενούν. Η πρόσβαση είναι για όλους δωρεάν και αρκετοί ποντάρουν εκεί ώστε να γνωρίσουν κόσμο (σας φαίνεται παράξενο αλλά είναι κι αυτός ένας νέος τρόπος). Βέβαια ποτέ δε ξέρεις ποιος βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής και πληκτρολογεί και αν σου λέει την αλήθεια. Δεν είναι δα και λίγες οι περιπτώσεις που 2 άτομα κανονίζουν να συναντηθούν και τότε καταλήγουμε σε περιστατικά βιασμών ή και απόπειρες δολοφονίας. Κάποιες φορές εξιχνιάζονται , άλλες όχι. Να γιατί πρέπει να ελέγχουμε και να προσέχουμε τα μικρά μας αδέρφια και τα παιδιά μας (πατέρας δεν είμαι, όταν γίνω θα κάνω ανάρτηση!)

dimosdimaresis@gmail.com


Ενέργειες

Information

Σχολιάστε